Tajska kuchnia jest smaczna i zdrowa

Coraz więcej osób docenia walory smakowe i zdrowotne kuchni orientalnej. Do przygotowania aromatycznych i obecnie smacznych potraw sięga się po produkty o dużej wartości odżywczej. Można śmiało powiedzieć, że dania kuchni tajskiej są prozdrowotne, nie brakuje w nich witamin, minerałów, błonnika. Sam sposób ich podania oraz zastosowanie wielorakich przypraw i ziół sprawia, że wzrasta apetyt. Na szczęście nie trzeba wyjeżdżać do Azji, by móc skosztować tamtejszych przysmaków. Wystarczy odwiedzić restauracją tajską w Krakowie, dzięki której można rozkoszować się wyśmienitymi potrawami każdego dnia. Bogate i zróżnicowane menu sprawia, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiednio, nawet najbardziej wymagający klienci.

Pora na dania kuchni tajskiej – co jest w nich takiego niezwykłego?

Restauracja tajska Kraków to idealne miejsce dla osób, które pragną spróbować czegoś nowego, co odbiega smakowo od tego, co znajdowało się przez lata na polskim stole. Od potraw kuchni tajskiej wręcz trudno oderwać wzrok, już sam widok pobudza kubki smakowe. Poezja różnorodnych smaków sprawia, że chce się więcej, a aromatyczne przyprawy wyostrzają zmysły. Jako że kuchnia tajska sprzyja zachowaniu zdrowia, nie trzeba odmawiać sobie pysznych potraw, które mają wysoką wartość odżywczą i zapewniają uczucie sytości na długi czas. Można wobec tego połączyć pożyteczne z przyjemnym. W daniach tajskich uwzględnia się wszystkie smaki – słodki, słony, gorzki, kwaśny, pikantny.

W kuchni tajskiej dominuje oczywiście ryż, ale na tym nie koniec. Nie może zabraknąć warzyw i ziół, owoców morza i mięsa. Przygotowanie dań nie zajmuje wiele czasu, gdyż są one łatwe do wykonania. Pomimo tej prostoty można mówić o dużej różnorodności. Potrawy bardzo często wzbogaca się o mleczko kokosowe, które dodaje im unikalnego charakteru. W tajskich sałatkach popularne są zielone papaje, które traktuje się nie tylko jako owoc, ale też warzywo. Popularnymi przyprawami są galangal, kurkuma, kardamon, czosnek, bazylia, imbir, chili, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa. Częstymi składankami w tajskiej kuchni są także grzyby, przede wszystkim mung, shitake i boczniaki. Stanowią istotną alternatywę dla mięsa, dlatego weganie i wegetarianie również znajdą dla siebie szereg smacznych potraw, odwiedzając restaurację tajską.

Czego można podziewać się po kuchni tajskiej?

Tajowie bardzo cenią sobie dodatek fermentowanego octu w potrawach, podobnie jak oleju sojowego. Popularne są pasty – krewetkowa i z tamaryndowca. Często sięga się po sos grzybowy, ostrygowy i chili. Nie można zapomnieć o szczypiorku lub zielonej cebulce, czyli nutce świeżości. Tajskie potrawy często zawierają tofu, czyli zdrową alternatywę mięsa i ryb. Z popularnych dań wymienić można przede wszystkim Pad Thai, czyli podsmażany makaron ryżowy z kiełkami fasoli, orzechami ziemnymi i warzywami, tofu/mięsem/jajkami. Popularne sajgonki są surowymi warzywami zawijanymi w papier ryżowy. Topowym daniem kuchni tajskiej jest curry w wersji mięsnej lub warzywnej, którego podstawą jest intensywnie przyprawiony makaron smażony. Jednym z topowych przysmaków kuchni tajskiej są ryżowe ciastka w wersji wytrawnej.

ZOBACZ MENU I ZAMÓW


Kuchnia tajska Kraków - nasze najpopularniejsze dania

Kuchnia tajska Kraków to niesamowite połączenia smaków i kolorów potraw z dalekiej Azji. Zobacz nasze menu i zamów jedzenie z dowozem. 

Do jednych z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej należy pad thai. Jest to danie składające się głównie z makaronu oraz warzyw, jest najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni orientalnej na świecie. Receptura tworzenia tego dania jest mocno zindywidualizowana oraz różnorodna.
Podstawowymi składnikami aby przyrządzić pad thai są:
  • makaron ryżowy
  • warzywa
  • dodatki takie jak kiełki, tamaryndowiec, chili, jajko i orzeszki lub tofu

Bardzo ważnym aspektem którego nie można pominąć jest fakt, że pad thai jest posiłkiem który dzięki krótkiemu ale intensywnemu smażeniu zachowuje znaczną część przeciwutleniaczy oraz niezbędnych witamin.